ارتباط مستقیمـ با مدیر کل
ایرج مصطفوی 33453712-023




ترجمه سایت به زبان های دیگر



هواشناسى استان سمنان در يك نگاه

خلاصه ای از تاریخچه هواشناسی در ایران و استان سمنان :


مطالعه و بررسي جو هميشه مورد نظردانشمندان ايراني بوده است. از اين رو خيلي از دانشمندان نجوم در اثر خود بخشي را به مسائل جوي اختصاص دادند. محمد بن زكرياي رازي ، ابن سينا ، حكيم عمر خيام ، ابوريحان بيروني و انوري شاعر معروف از شخصيها و دانشمندان ايراني بوده اند كه پيرامون پديده هاي جوي مطالبي در آثار خود به يادگار گذاشته اند. فعاليت هاي منظم هواشناسي اولين بار با اندازگيري عناصر جوي توسط سفارتخانه هاي انگليس و روس درتهران و مناطق نفت خيز جنوب كشور شروع شد كه اين اطلاعات در برنامه هاي تحقيقاتي آنها مورد استفاده ويژه قرار گرفته است. درس هواشناسي در سال 1298 در برنامه درسي مدرسه برزگران منظور شدكه اين درس توسط معلمان فرانسوي تدريس مي شد و در همان محل اولين سكوي هواشناسي احداث شد كه در آن دماي هوا و رطوبت نسبي و ميزان بارندگي اندازه گيري مي گرديد.اين ايستگاه در سال 1308 كامل شد و اكثر عناصر جوي را ديده باني مي كرد. بتدريج در اثر نياز شديد بخشهاي كشاورزي و آبياري تعدادي ايستگاه نيز بر حسب ضرورت در نقاط مختلف كشور تاسيس شد كه مسئوليت آن با بنگاه مستقل آبياري وابسته به وزارت كشاورزي وقت بود. بعد از جنگ جهاني دوم نيروهاي متفقين براي سلامت پرواز هواپيماهاي خود يك واحد كوچك هواشناسي داير كردند كه نيازهاي هواشناسي هواپيمائي آنها را تامين مي كرد در اين زمان بنگاه مستقل آبياري وزارت كشاورزي اقدام به تربيت يك گروه ديده بان هواشناس نمود كه اين ديده بانان در سال 1327 فارغ التحصيل و در ايستگاههاي هواشناسي مشغول به كار شدند. هواپيمائي كشوري نيز به علت نياز به اطلاعات جوي در فرودگاههاي اصلي كشور اقدام به تاسيس ايستگاههاي هواشناسي كرد. در اثر نياز شديد برنامه ريزان به آمار و اطلاعات اقليمي از نواحي مختلف كشور و ناهماهنگي در تاسيس ايستگاههاي هواشناسي كه توسط بخشهاي مختلف انجام مي شد، مسئولان وقت تاسيس يك واحد هواشناسي مستقل در كشور را ضروري دانسته و در سال 1334 شمسي اداره كل هواشناسي كشور وابسته به وزارت راه تاسيس شد. اين اداره كل بعد ها به صورت سازماني مستقل زير نظر وزارت جنگ قرار گرفت كه بعد از انقلاب اسلامي مجداد زير نظارت وزارت راه و ترابري و در حال حاضر ( سال 90)با ادغام دو وزارت خانه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی به وزارت راه و شهرسازی تغییر نام داده است .
اولين ايستگاه هواشناسي استان سمنان نیزدر سال 1327 در شاهرود تاسيس گرديد. ايستگاه سمنان نيز در سال 1340 تاسيس گرديد. تا سال 1374 هواشناسي استان سمنان بصورت زير مجموعه هواشناسي منطقه تهران فعال بوده كه از آن سال با تصويب هيات وزيران مبني بر تشكيل ادارات هواشناسي در استانهاي كشور اداره كل هواشناسي سمنان نيز تاسيس گرديد. در حال حاضر در سطح استان ايستگاه های سینوپتیک ، اقلیم شناسی ، بارانسنجی كار اندازه گيري پارامترهاي هواشناسي را بر عهده دارند.
اداره كل هواشناسي استان سمنان در راستاي اطلاع رساني در سال 75 اقدام به راه اندازي سيستم هواگوي 134 نمود كه اين سيستم در سال 85 به صورت سيستم هواگوي هوشمند ارتقاء يافت.
با توجه به تاكيد دولت جمهوري اسلامي مبني بر گسترش IT و دولت الكترونيك و همچنين در راستاي رهنمودهاي مقام معظم رهبري مبني بر نهضت خدمت رساني به مردم اداره كل هواشناسي استان سمنان را بر آن داشت تا با طراحي و اجراي پایگاه اطلاع رسانی خود در سال 82 و سیستم پیام کوتاه و فکس برگردان در سال 87 سیستم هواگوی شهرستان شاهرود در سال 88 و هواگوی شهرستان دامغان در سال90گامي در راه اطلاع رساني به مردم استان سمنان در راستاي اهداف دولت کریمه بردارد كه اميد است مورد توجه هم استانيهاي عزيز و ساير كاربران محترم قرار گيرد.

 

هواشناسى استان سمنان در يك نگاه

اداره كل هواشناسى استان سمنان
صفـحـه اول | نقشه سايت | سامانه داده های هواشناسی | RSS | طراحى و پشتيبانى: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.